Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków oraz Rybka Wolinka serdecznie zapraszają mieszkańców Wolina i okolic oraz turystów i sympatyków do wzięcia udziału w imprezie „Wolin z rybą na talerzu”.
Festyn, którego kolebką jest Wolin, cieszy się coraz większą popularnością w różnych miejscowościach naszego województwa, ale dla organizatorów, czyli Wolińskiego Stowarzyszenia Rybaków – to właśnie Wolin jest najważniejszym punktem na letniej mapie podróży. Tego lata rybne miasteczko stanie w Wolinie dwukrotnie. Po raz pierwszy w sobotę 17. czerwca.
Zabawa rozpocznie się już o godzinie 11:00. Na gości czekać będą darmowe degustacje potraw z ryb, pokazy gotowania na scenie oraz warsztaty kulinarne z szefami kuchni. W Wolinie rywalizować na potrawy z ryb będą: Andrzej Jakomulski – szef kuchni restauracji Sublima w Kołobrzegu oraz Mariusz Siwak szef kuchni sieci Hoteli Mariott w Szczecinie.
W Strefie Zdrowia na uczestników festynu czekać będą panie dietetyczki, które prowadzić będą konsultacja dla dzieci i dorosłych. Pomogą ocenić funkcjonowanie organizmu oraz doradzą jak i co zmienić w swoim menu, aby czuć się lepiej, a przede wszystkim zdrowiej.
– Głównym celem akcji jest promocja spożywania naszych rodzimych ryb, poławianych na Zalewie Szczecińskim i Kamieńskim oraz w strefach przybrzeżnych Morza Bałtyckiego – mówi Jacek Kowalczyk Prezes WSR – Od kliku lat promujemy nasze ryby poprzez festyny i mogę powiedzieć, że bardzo dobrze się to sprawdza. „Wolin z rybą na talerzu zaczyna być rozpoznawalną imprezą, co nas rybaków bardzo cieszy. Może dzięki tym działaniom płocie, okonie sandacze czy leszcze wrócą na polskie stoły, tak jak to bywało kiedyś – podkreśla rybak.
Na festynie nie zabraknie atrakcji dla dzieci w Strefie Rybki Wolinki oraz gier i animacji w Multimedialnej Strefie Edukacyjnej. Dla zaintersowanych działać będzie Silent Kino, w którym – dzięki słuchawkom, które otrzyma każdy widz – będzie można zobaczyć odcinki programu „Atlas ryb polskich”, który w ubiegłym sezonie została nakręcony właśnie w Wolinie i innych portach rybackich naszego wybrzeża i był emitowany jesienią w Polsat Play.
Jak na prawdziwy festyn przystało ze sceny zabrzmi muzyka na żywo w wykonaniu Queen Anne’s Revenge i Queens Champions. Dla uczestników konkursów z wiedzy o rybach przygotowano setki gadżetów do zdobycia. Organizatorzy zapraszają na festyn „Wolin z rybą na talerzu” w sobotę, 17 czerwca, w godzinach 11:00-17:00 na wolińskie Błonia.
Udział w imprezie jest bezpłatny. W ramach festynu nie odbywa się sprzedaż świeżych ryb. Zapraszamy do odwiedzania profilu FB https://www.facebook.com/wolinzrybanatalerzu oraz naszej strony internetowej www.wolinzrybanatalerzu.pl
Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską, ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego, w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020”