Degustacja ryb, pokazy kulinarne, zabawy i konkursy towarzyszyły kolejnemu przystankowi programowi „Wolin z rybą na talerzu”. Wydarzenie w Łobzie odbyło się na tydzień przed Festiwalem Słowian i Wikingów na Wyspie Wolin. Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków od kilku lat realizuje projekt promocyjno-edukacyjny pod nazwą „Wolin z rybą na talerzu”.
Celem kampanii jest promocja spożywania ryb, pochodzących z lokalnych połowów oraz zwiększenie w odbiorcach świadomości na temat walorów smakowych i zdrowotnych potraw i przetworów z ryb, poławianych i wytwarzanych w regionie.W wydarzeniu wzięła udział Ewa Grzybowska, burmistrz Wolina.
– Promocja zdrowego żywienia, pokazywanie atrakcji regionu wśród mieszkańców to bardzo dobre działanie. Promujemy polskich producentów żywności i zachęcamy do świadomych decyzji konsumentów, które wzmacniają polską gospodarkę. Zbilansowana dieta jest możliwa w oparciu o świeże polskie ryby, również te mniej dostępne w szerokiej sprzedaży jak: sandacz, okoń, leszcz czy płoć – mówi Halina Szymańska, radna Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego z Łobza i jednocześnie prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Warszawie.