Od północy z piątku na sobotę czynne mogą być ogródki restauracyjne. Poluzowanie w gastronomii wynika z rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, które weszło w życie 8 maja br.
Także w Wolinie otwarto wszystkie restauracje i bary. Niektóre musiały specjalnie wybudować ogródki.
Nie mieliśmy wcześniej ogródka. Ostatnie pracy trwały jeszcze dzisiaj rano – mówi Karol Studziński, właściciel restauracji Ka lá Fior w Wolinie.- Mamy już pierwsze rezerwacje – dodaje.
Od 15 maja do 28 maja restauracje oraz lokale gastronomiczne mogą otworzyć dla klientów swoje ogródki na świeżym powietrzu. Klienci muszą jednak zajmować co drugi stolik i odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m licząc od powierzchni stolika.